26.10.2011

Lun Jao (Long Yao) - Isingo (Yixing) drakono krosnis.







Genialiai paprasta. Nėra kamino – ne veltui, pasak kinų patarlės, krosnis su kaminu – malkos vėjais. Trauka susidaro dėl aukščių tarp kalvos apačioje esančios pagrindinės pakūros –drakono galvos – ir išeinamosios angos kalvos viršūnėje –drakono uodegos– skirtumo.
Drakono krosnis visada buvo įrengiama kalvos šlaite (nuolydis – apie 23 laipsnius) orientuojantis pietų –šiaurės kryptimi. Iš plytų buvo mūrijamas arkos pavidalo, maždaug 15 m. ilgio, 2–3 m. pločio ir 2 m. aukščio tunelis. Šonuose – kelios durys malkoms į krosnį įdėti ar išimti. Temperatūrai pakelti buvo naudojamos angos skliaute, per kurias buvo galima dar pridėti malkų. Drakono krosnies Isinge konstrukcija praktiškai išliko nepakitus nuo Šiaurinės Sun dinastijos laikų, dar senesnės - Pietinės Sun dinastijos laikų– drakono krosnys yra Čžencziane. Tokios paprastos konstrukcijos krosnyje buvo galima išdegti netgi porcelianą, nes pasiekiama iki 1400° C temperatūra.





Drakono krosnies trūkumas yra tas, kad reikia daug malkų. Vien pridėti jų į krosnį prireikia keleto dienų, o išdegimas ir atvėsimas trunka apie savaitę. Kitas trūkumas – dėl temperatūros režimo kontrolės problemų nemažai gaminių būna brokuota (apie 30 proc.).

1960 m. Isine, naudojant Drakono krosnį, kilo didelis gaisras, ir po jo naudoti tokio tipo krosnis iš viso buvo uždrausta. Ir tik prieš dešimtmetį, siekiant išsaugoti senąsias tradicijas, buvo leista vėl atnaujinti vienos krosnies darbą. Dėl gana dažnai pasitaikančio broko Drakono krosnyje paprastai yra degami dideli puodai ir kiti namų apyvokos reikmenys prastos kokybės molio.

Dirbiniai degami dviem būdais – atviruoju ( seniausias ir brangiausias, brokas – iki 40 % ir daugiau) ir uždaruoju ( dirbinys talpinamas į ugniai atsparų keraminį indą). Pirmuoju atveju dirbinio paviršius tiesiogiai veikiamas šėlstančios Drakono krosnyje liepsnos. Arbatinuko paviršius apsilydo, spalva keičiasi nenuspėjamai.

Комментариев нет: