26.10.2011

Isingo (Yixing) molio rūšys.

Isingas (Yixing) – rajono centras, į pietus nuo jo yra dvi nedideles kalvos Din Šanis (DingShan) ir Šu Šanis , tarp kurių yra miestas Din Šu Ženis (DingShuZhen), kuriame ir gimsta nuostabūs arbatinukai, nors ir vadinami ne pagal gamybos, o prekybos vietą – Isingo (Yixing) arbatinukai.
Jiems šlovę pelnę jų unikalios savybės – tai patys geriausi indai arbatai užplikyti. Ir ne veltui – porėtas molis lėtai aušta, jo porėtos struktūros dėka arbata plikymo metu kvėpuoja, o per amžius ištobulintos konstrukcijos ir formų dėka tai išties patogiausias indas arbatai užplikyti.
Panašių į Isingo (Yixing) molį uolienų galima rasti visame pasaulyje, tačiau šis molis išsiskiria savo sudėtimi – jame daug smėlio dalelių, kurios išdegant sukuria unikalią porėtą struktūrą, susidedančią iš uždarų ir atvirų porų – tai ir suteikia Isingo (Yixing) arbatinukams galimybę “kvėpuoti” ir ilgai išlaikyti šilumą.
Isingo (Yixing) molis, dar vadinamas Czi Ša (Zi Sha) – tai bendrinis visų molio rūšių pavadinimas. Skiriamos trys pagrindinės šio molio rūšys:
Czi Ša (Zi Sha)
Ben Šan Lu Ša (Banshan Lu Sha) arba dar vadinama Lu Ni (Lu Ni)
Čžu Ša (Zhu Sha) arba Čžu Ni (Zhu Ni).
Maišant šiuos molius, pridedant įvairių mineralinių ir augalinių priedų, išdegant skirtingose temperatūrose, gaunama ištisa vaivorykštė spalvų.
Dar ir šiandien molis yra kasama Huan Lun Šanyje (Huang Long Shan) ir Čžao Cžuan Šanyje (Zhao Zhuang Shan) šalia Šu Šanio (Shu Shan). Czi Ša (Zi Sha) ir Ben Šan Lu (Ban Shan Lu) moliai yra kasami Huan Lun Šanyje (Huang Long Shan). Čžu Ša (Zhu sha) molis yra kasamas tik Čža Cžuan Šanyje (Zhao Zhuang Shan) ir jo atsargos yra ribotos.
Czi Ša (Zi Sha) molį galima dar išskirti į dvi rūšis. Huan Lun Šanyje (Huang Long Shan) molis slūgso sluoksnias. Skiriasi ir būsena – kai kurie sluoksniai yra kieti (vadinami Czia Ni (Jia Ni)), suakmenėję, kiti minkšti, plastiški, primenantys mūsų molį (vadinami Nen Ni (Nen Ni)).
Pirmas sluoksnis – minkštas, vadinamas Nen Huan Ni (Nen Huang Ni).
Antras – jau kietas kaip akmuo – Ben Šan Lu (Ban Shan Lu).
Trečias –Czi Ša ( Zi Sha), dar vadinamas Gen Ša (Gang Sha) – prastesnės kokybės, grubesnis
Ketvirtas – Ben Šan Lu (Ban Shan Lu)
Penktas – Czi Ša (Zi Sha) – aukštesnės kokybės.
Iki Cin (Qin) dinastijos pabaigos dar buvo kasama viena molio rūšis, dabar išnykusi – Tuan Šan Ni (Tuan Shan Ni), dirbiniai iš kurios pasižymejo bronzos spalva. Jos netektį kompensuoja Duan Ni (Duan Ni) – Čžu Ša (Zhu Sha) ir Ben Šan Lu (Ban Shan Lu) mišinys.
Czi Ša (Zi Sha) molis turi didelę dalį kaolino, kuris dirbiniams suteikia gilų blizgesį ir leidžia išdegti aukštose iki 1200 laipsnių temperatūrose, kuriose paprastas molis suyra. Taip pat suteikia kietumo – nežiūrint trapumo, dirbiniai iš Czi Ša (Zi Sha) pasižymi dideliu kietumu.

Комментариев нет: