26.10.2011

Naujo Isingo (Yixing) arbatinuko paruošimas

Galima rasti gana daug įvairiausių aprašymų, kaip turėtų būti paruošiamas naujas Isingo (Yixing) arbatinukas, tačiau kai kurie aprašomi būdai susiję su didelėmis išlaidomis (virinti arbatinuką su 250 g (!) gerų arbatžolių), kiti - sunkiai suvokiami sveiku protu (virinimas su ryžiais). Aš pats naudoju Armando aprašomą būdą, kuris yra pakankamai paprastas ir logiškas, nepersunktas bereikalinga mistika ir lengvai suprantamas net visiškai beviltiškam technokratijos atstovui. Taigi, įsigijote naujutėlį, mielą Isino arbatinuką. Nuo ko pradėti? Jei iš karto plikysite jame arbatą, geriausiu atveju pirmieji 5-10 užplikymų bus "neteisingi", nes naujas arbatinukas sugers didelę dalį medžiagų, suteikiančių arbatai skonį ir kvapą ir būsite sugadinę gerą arbatą, blogiausiu - neparuoštas Jūsų arbatinukas po pirmojo užpylimo karštu vandeniu suskils...
Taigi, siūloma atlikti šias procedūras:
1. Iš arbatinuko snapelio ir skylutės dangtelyje pašalinami prilipę molio likučiai. Geriausia tai daryti bambukiniu pagaliuku kuriuos šeimininkės naudoja kepsniams perverti ar bet kokiu kitokiu mediniu pagaliuku. Būkite švelnūs savo naujajam draugui.
2.Arbatinukas 5-6 kartus skalaujamas šiltu vandeniu. Vandens temperatūra neturėtų būti aukštesnė kaip 50 laipsnių ir jokių plovimo priemonių!
3.Arbatinukas visiškai išdžiovinamas.
4.Pradedamos kontrastinės vandens procedūros. Aš tai vadinu mankštinimu. Šios procedūros metu sumažinami vidiniai įtempimai atsiradę degant molį ir atidaromos poros, kurios vėliau suteiks arbatinukui vieną iš svarbiausių savybių skiriančių molinį indą nuo stiklinio, porcelianinio ar pagamintą iš kitos rūšies "nekvėpuojančių" medžiagų.
Pirmą kartą turite būti itin atidūs ir atsargūs nes arbatinukas, dėl gamybos metu atsiradusių vidinių įtempimų gali skilti.
Pirmiausiai arbatinukas pripildomas karšto - 80 laipsnių temperatūros- vandens ir juo apliejamas iš išorės. Kai tik arbatinuko paviršius išdžius, vandenį iš arbatinuko išpilkite, ir iš naujo pripilkite vėsesnio, maždaug 40 laipsnių temperatūros vandens. Kitas žingsnis - verdantis vanduo, po to šiltas - 50 laipsnių - vanduo. Vėl 100 laipsnių - kambario temperatūros, ir paskutinis ciklas verdantis ir kiek įmanoma šaltesnis, ledinis vanduo. Po kiekvieno apipylimo atkreipkite dėmesį kokius garsus skleidžia Jūsų arbatinukas - jeigu Jums pasirodytų, kad tylus traškesys kelia nerimą, nepilkite labai šalto vandens, o įterpkite dar kelis ciklus, kaskart šalto vandens temperatūrą mažindami tik po 15-20 laipsnių.
5.Virimas su arbata. Ši procedūra padės nesugadinti pirmųjų arbatos plikymų ir, ko gero, jei tai Jūsų pirmasis bandymas gerti arbatą iš Isino molio indo - nenusivilti po pirmojo gurkšnio.Pirmiausia būtina paminėti, kad iš vieno arbatinuko geriama vienos rūšies arbata. Kol nesate didis arbatinukų kolekcionierius, pakaks atskirus arbatinukus skirti baltajai, geltonajai, žaliajai, šiauriniam ulunui, pietiniam ulunui, raudonajai, Šu puerui ir Šen puerui. Taigi, į savo naująjį arbatinuką įdėkite apie 30g arbatos, kurią iš jo planuojate gerti ateityje. Turėkite galvoje, kad lapai išbrinks, taigi - nepadauginkite. Virinimui naudokite tokio dydžio puodą, kad virš jame panardinto arbatinuko dar liktų 2-3 cm vandens. Vanduo užkaitinamas iki "krabų akių" stadijos (~85 laipsniai) ir arbatinukas, uždengtas dangteliu atsargiai panardinamas prilaikant žnyplėmis. Tarp dangtelio ir arbatinuko patartina įsprausti skiautę balto medvilninio audeklo, kad virinant dangtelis ir arbatinukas nesidaužytų vienas į kitą. Tik panardinus arbatinuką liepsna kiek įmanoma sumažinama. Po 10-15 minučių arbatinukas atsargiai ištraukiamas neišlaistant jame esančio nuoviro ir iš jo išimami arbatos lapai. Tai daroma dėl to, kad iš per ilgai virinamų lapų nepradėtų skirtis kenksmingi alkaloidai. Po to arbatinukas vėl atsargiai panardinamas ir kaitinamas dar valandą. Išjungus ugnį arbatinukas paliekamas puode ataušti kartu su arbatos nuoviru. Ištraukus arbatinuką jis praskalaujamas, nušluostoma išorė ir atidengtas padedamas tamsioje vietoje išdžiūti. Štai ir turite paruoštą arbatinuką!

Комментариев нет: